6.18 4-SINF O‘QUVCHILARIGA MAQOLLAR MA’NOSINI TUSHUNTIRISH USULLARI - Ibotova Vasila Lazizjon qizi BuxDPI boshlang‘inch ta‘lim II bosqich talabasi (Innovative technologies in construction Scientific Journal, 2024)
Annotatsiya: ushbu maqolada 4-sinf o‘quvchilariga maqollar ma’nosini tushuntirishning bir necha usullari keltirib o‘tilgan. Maqollarni tushuntirishda hadis va hikmatli so‘zlarni solishtirish usulidan foydalanilgan. Kalit so‘zlar: maqol, hikmatli so‘z, “Vatanparvarlik”, she’rlar, hadislar, ibratli so‘zlar. Аннотация: в данной статье представлены несколько способов объяснения смысла пословиц 4-классникам. Для объяснения пословиц использовался метод сравнения хадисов и мудрых слов. Ключевые слова: пословица, мудрые слова, «Патриотизм», стихи, хадисы, пословицы. Abstract: this article presents several ways to explain the meaning of proverbs to 4th graders. The method of comparing hadiths and wise words was used to explain proverbs. Key words: proverb, wise words, "Patriotism", poems, hadiths, proverbs. Maqollar o‘zbek xalqining qadriyatlarini ko'rsatib beradigan, milliy tarixini naqadar boy ekanligini namoyon etadigan xalq og‘zaki ijodidir. Maqollar bolalar uchun tarbiya va ibrat masalasini ko‘rsatib kelmoqda. Maqollar, asosan, fikrning aniq va lo‘ndaligini bildiradi. Xulosani aniq va tiniq ko‘rsatib, ochib beradi. Shu sababli ham boshlang‘ich sinf o‘quvchilari uchun matn va hikoyalar xulosa qismi uchun qo‘llaniladi. Hozirgi kunda o‘quvchilar uchun maqollar sharhi alohida so‘ralmoqda. Chunki maqollar mohiyati chuqur va mazmundor hisoblanadi.