6.8 IQTISODIY XAVFSIZLIK – TARAQQIYOT STRATEGIYASINING ASOSIY KO’RSATKICHI SIFATIDA - Kamilova Nargiza – i.f.n., dotsent Samarqand iqtisodiyot va servis instituti (Innovative technologies in construction Scientific Journal, 2024)
Maqolada iqtisodiy xavfsizlikni ta’minlashing ahamiyati, unga ta’sir etuvchi omillar va taraqqiyot strategiyasining asosiy ko‘rsatkichi sifatida olinganligi ko‘rsatilgan. Kalit so‘zlar: iqtisodiyot, iqtisodiy xavfsizlik, jahon bozori, raqobat, mehnat resurslari. Annotatsiya: The article shows the importance of ensuring economic security, the factors affecting it, and its adoption as the main indicator of the development strategy. Key words: economy, economic security, world market, competition, labor resources. Kirish. Hozirgi davrdagi globallashuv sharoitida tashqi iqtisodiy xavfsizlikni ta‘minlash uchun quyidagilar taqozo etiladi: birinchidan, jahon xo‘jalik aloqalarida ishtirok etib, milliy ishlab chiqarish uchun qulay sharoitlar yaratish; ikkinchidan, jahonda sodir bo‘layotgan iqtisodiy, siyosiy noxush hodisalar salbiy oqibatlarining milliy iqtisodiyotga ta‘sirini kamaytirishga erishish.