6.3 TEXNOLOGIYANING ILMIY TASHKILIY ASOSLARI - Yakubov Inom Daniyarovich Farg‘ona davlat universiteti texnologik ta’lim kafedrasi dotsenti, texnika fanlari bo‘yicha falsafa doktori (PhD) E-mail: yaid_87@mail.ru, +998933098877 Axmedova Ma’rifatxon Odil qizi Farg‘ona davlat universiteti texnologik ta’li (Innovative technologies in construction Scientific Journal, 2024)
Chilangarning mehnatini ilmiy tashkil etish umumiy qoidalarini va mehnatni tashkil qilishni takomillashtirish hamda mehnat unumini va ish sifatini oshirish maqsadlarida ulardan o‘z ishida amaliy foydalanashni o‘rganish. Kalit so‘zlar: chilangarning o‘quv-ishlab chiqarish kartasi; turli profilli va nomerli egovlar; chilangarlik bolg‘achalari; shtangensirkullar; mikrometrlar; burchakliklar; zubilolar; kreysmeysellar; chizg‘ichlar. НАУЧНЫЙ ОСНОВЬЕ ОРГАНИЗАЦИИ ТЕХНОЛОГИИ АННОТАЦИЯ Изучить общие правила научной организации труда слесаря-сантехника и использовать их на практике в целях улучшения организации труда и повышения производительности. Ключевые слова: учебная и производственная карта слесаря; разные профили и номери; слесарные молотки; круги со штангой; микрометры; углы; забула; крейсмейсель; линейка. SCIENTIFIC BASIS OF TECHNOLOGY ORGANISATION ABSTRACT To study the general rules of scientific organisation of work of plumber and use them in practice in order to improve the organisation of work and increase productivity. Key words: locksmith's training and production card, different profiles and numerals; locksmith's hammers; rod circles; micrometers; angles; zabula; kreisimaisel; ruler. KIRISH Gorizontal tekislikda ish zonalarini aniqlash. Tavsiya etilgan parametrlarni hisobga olgan holdaish zonalarini aniqlash: a) optimal ish zonasi radiusi taxminan 300 mm bo‘lgan (har qaysi qo‘l uchun) yoy bilan chegaralanadi; b) yordamchi asboblar va moslamalar joylashtiriladigan zona radiusi taxminan 430 mm bo‘lgan yoy bilan chegaralanadi; v) zagotovkalar va tayyor buyumlar joylashtiriladigan zona radiusi taxminan 650 mm bo‘lgan yoy bilan chegaralanadi. Vertikal tekislikda ish zonalarini aniqlash. Quyidagi tavsiya etilgan parametrlarni hisobga olgan holda ish zonalarini aniqlash: a) optimal ish zonasi radiusi taxminan 500 mm bo‘lgan yoy bilan chegaralanadi; b) qo‘l yetadigan zona radiusi taxminan 650 mm bo‘lgan yoy bilan chegaralanadi; v) qo‘llar maksimal yetadigan zona radiusi taxminan 850 mm bo‘lgan yoy bilan chegaralanadi. Ish uchun zarur bo‘lgan asboblar va moslamalarning ko‘rsatilgan chegaralardan tashqarida joylashuvi ishlovchining ortiqcha harakatlar qilishga va gavdasini tez-tez egishga olib keladi, natijada u ko‘proq charchaydi, ortiqcha vaqt sarflaydi va mehnat unumdorligi pasayadi.