5.16 OʻZBEK TILI SOʻZ BIRIKMALARIDA JINS SEMASINING IFODALANISHI VA PRAGMATIK TALQINI - Sayitmurotova Maftuna Muxtorovna BuxDU magistranti (Innovative technologies in construction Scientific Journal, 2024)
Annotatsiya. Ushbu maqolada o‘zbek tilida so‘z birikmalarida jins semantikasining ifodalanish usullari va bu jarayonning pragmatik jihatlarini o‘rganishga harakat qilindi. Tahlil uchun o‘zbek tilidagi turli so‘z birikmalaridan namunalar olingan bo‘lib, ularda jinsga oid ma’nolarning qanday ifodalanishi va bu pragmatik omillar ta’sirida sodir bo‘lishi tahlil qilingan. Natijada ayrim so‘z birikmalarida jinsga oid semantikaning mavjudligi aniqlandi va buning sabablari pragmatika nuqtayi nazardan izohlandi. Kalit so‘zlar: o‘zbek tili, so‘z birikmalar, jins semantikasi, pragmatika, tilshunoslik. Аннотация. В данной статье была сделана попытка изучить способы выражения гендерной семантики в узбекском словаре и прагматические аспекты этого процесса. Для анализа были взяты образцы различных словосочетаний узбекского языка, в которых анализировалось, как выражаются гендерные значения и как это происходит под влиянием прагматических факторов. В результате было выявлено наличие гендерной семантики в некоторых словарях, и причины этого были объяснены с точки зрения прагматики. Ключевые слова: узбекский язык, лексика, гендерная семантика, прагматика, лингвистика. Abstract. This article attempted to explore the modes of expression of gender semantics in Uzbek vocabulary and the pragmatic aspects of this process. For analysis, samples were taken from various Uzbek vocabulary, analyzing how gender-specific meanings are expressed and whether these are influenced by pragmatic factors. As a result, it was found that certain vocabulary contains gender-specific semantics, and the reasons for this were explained from the point of view of pragmatics. Keywords: Uzbek language, word combinations, gender semantics, pragmatics, linguistics KIRISH Oʻzbek tilshunosligida soʻz birikmalarining semantik xususiyatlari, shu jumladan ularda jins semantikasining ifodalanishi masalasi hali yetarli darajada oʻrganilmagan. Soʻz birikmalari semantikasi boʻyicha olib borilgan tadqiqotlar, asosan, soʻz birikmalarining umumiy maʼno xususiyatlari, maʼno turlari kabi qirralarga bagʻishlangan [1].