5.13 QIDIRUV QAZILMALARI USTUNLARI BO‘YICHA GEOLOGIK KESIMLAR - Karimova Anora Baxtiyerovna, assistent Ismatullayev Abduraim Ulfat o‘g‘li, talaba (Toshkent davlat transport universiteti) (Innovative technologies in construction Scientific Journal, 2024)
Annotatsiya: Yerlarni sug‘orish, zaxini qochirish va suv bilan ta’minlash loyihalarini tuzish uchun yerlarning geologik tuzilishi, gidrogeologik va injenergeologik sharoiti to‘g‘risida to‘liq ma’lumotlarga ega bo‘lish lozim. Kalit so‘zlar: gil, argilit, qumtosh, oxaktosh, dolomit, uzilma va darzliklar, burg‘ulash quduqlari. Kirish. Xarita va planda tasvirlangan har xil turdagi qatlam va foydali qazilma uyumlarining tarqalish qonuniyatlarini, yotish shakllarini, o‘zaro munosabatlarini, joylaming rel’efni to‘liq ifodalash maqsadida geologik kesim tuzatilishini kuzatish mumkin. Asosiy qism: Geologik kesim, geologik profil — joyning geologik tuzilishining vertikal tekislikdagi grafik tasviri hisoblanadi. Bunday kesim togʻ jinslarining yoʻnalishiga koʻndalang qilib, ayrim hollarda esa biror burchak ostida tuziladi. Geologik kesim geologik xaritalarni toʻldiradi va uni aniqlashtiradi [1].