12.4 TO‘RLI TUZILMALARNI HISOBLASH MODELINI SHAKLLANTIRISH - Abduqodirov F.E., PhD, dotsent Toshkent davlat transport universiteti (Innovative technologies in construction Scientific Journal, 2025)
Ushbu maqolada toʼrli konstruktsiya-bir qatlamli armaturalangan panellarning hisoblash modeli shakllantirilgan, koʼchish orqali muvozanat tenglamasi keltirilgan. Kirish. Musatahkamligini va foydalanish muddatini oshirish, material sarfini kamaytirish, plitalar va qobiq konstruksiyalarining ishchi parametrlarini kuchaytirish ularni qurilish, mashinasozlik va energetika sanoatida qo‘llash samaradorligini oshirishning eng muhim shartlaridir [1-5]. Ko‘p qatlamli plitalar va qobiqli tuzilmalar ularning konstruksiya shakllari, ishlab chiqarish texnologiyalari, ish sharoitlari va ishlatiladigan materiallarning fizik-mexanik xususiyatlarida sezilarli o‘ziga xos xususiyatlarga ega. Plitalar, panellar va qobiq konstruktsiyalarini loyihalash bilan bog‘liq ko’plab masalalar bunday tuzilmalarning kuchlanganlik-deformatsiyalanganlik holatini (KDH), mustahkamligi va ustivorligini o‘rganishni o‘z ichiga oladi.