10.4 TUXUMDON KISTALARI, DIAGNOSTIKASI VA DAVOLASH. - Oltiboyeva E’tiborxon Baxrom qizi Samarqand davlat universiteti Patalogik anatomiya yo’nalishi 2-kurs ordinatori (Innovative technologies in construction Scientific Journal, 2024)
Ushbu maqolada tuxumdon kistalari kasalligi kelib chiqishi, sabablari va patogenezi haqida ma’lumotlar berilgan. Bundan tashqari maqolada tuxumdon kistalari kasalligini keltirib chiqaruvchi omillar va unda kechadigan jarayonlar, tuxumdon kistalari turlari va tuxumdon kistalari kasallgini davolash profilaktikasi haqida ham ma’lumotlar keltirilgan. Kalit so’zlar: Tuxumdon kistasi, gormon, follikulyar kistalar , CA125 testi, laparoskopik, Korpus luteum kistalari , gemorragik kist, magnit-rezonans tomografiya. Abstract: This article provides information on the origin, causes and pathogenesis of ovarian cysts. In addition, the article contains information about the factors that cause ovarian cysts and the processes that occur in them, the types of ovarian cysts and the prevention of the treatment of ovarian cysts. Key words: Ovarian cyst, hormone, follicular cysts, CA125 test, laparoscopic, corpus luteum cysts, hemorrhagic cyst, magnetic resonance imaging. Tuxumdon kistasi tuxumdonlardan birida paydo bo’ladigan suyuqlik bilan to’ldirilgan qopdir. Ko’pchilik hayz ko’rish gormoni o’zgarishi bilan bog’liq – ular odatda bir necha hafta ichida hech qanday davolanishsiz o’z-o’zidan o’tib ketadi. Tuxumdon kistalari ko’pincha hech qanday alomat keltirmaydi. Biroq, agar ular kattalashib qolsa yoki o’z-o’zidan joylashmasa, sizga davolanish kerak bo’lishi mumkin. Har bir hayz davrining dastlabki bosqichlarida sizning tuxumdonlaringiz odatda follikullar deb ataladigan kichik kistaga o’xshash tuzilmalarni rivojlantiradi – ovulyatsiya paytida ushbu follikulalardan biridan tuxum chiqariladi. Oddiy follikul o’sishda davom etsa, u «funktsional kist» ga aylanadi. Ushbu turdagi kist odatda ikki yoki uch tsiklda yo’qoladi. Tuxumdon kistalarini rivojlanish xavfini oshiradigan omillarga gormonal o’zgarishlar (jumladan, tug’ish uchun dori-darmonlar), homiladorlik, endometrioz va tuxumdonlarga tarqaladigan og’ir tos a’zolari infektsiyasi kiradi. Ko’pincha tuxumdon kistalari kichik, saratonsiz (yaxshi) va hech qanday alomat keltirmaydi. Biroq, tuxumdon kistasining ba’zi belgilari quyidagilardan birini yoki bir nechtasini o’z ichiga olishi mumkin: Qorinning pastki qismida (qorinda) og’riq yoki noqulaylik. Davrlar ba’zan tartibsiz bo’lib qoladi yoki odatdagidan og’irroq yoki engilroq bo’lishi mumkin . Tuxumdon kistasining og’rig’i turli ayollarda farq qiladi. Bu o’tkir yoki zerikarli bo’lishi mumkin; u kelishi va ketishi yoki doimo mavjud bo’lishi mumkin; Bu sizning hayz davringizdan ta’sirlanishi yoki ta’sir qilmasligi mumkin (shuningdek, hayz ko’rish tartibsizliklari yoki hayz davrlari orasida dog’lar paydo bo’lishi mumkin). Agar tuxumdon kistasi yorilib qolsa yoki burilib qolsa, bu juda kuchli og’riqlarga olib kelishi mumkin.