8.25 ЖИНОЯТ ПРОЦЕССУАЛ МУДДАТЛАР: НАЗАРИЯ ВА АМАЛИЁТ - РАШИДОВ НОДИР НОРМУРОД ЎҒЛИ Ўзбекистон Республикаси Ҳуқуқни муҳофаза қилиш Академияси “Тергов фаолияти” йўналиши магистранти (Innovative technologies in construction Scientific Journal, 2024)
Мазкур мақолада жиноят процессуал муддатлар институтининг таснифланишига ҳозирги кунда алоҳида эътибор қаратиш яъни; иш юритиш босқичига бевосита боғлиқ бўлган муддатлар ёки эҳтиёт чоралари билан боғлиқ бўлган муддатлар буларнинг барчасини бир ягона тизимга бирлаштирган ҳолатда ўрганишни йўлга қўйиш чора-тадбирларини йўлга қўйиш, илмий асослаш. Калит сўзлар: жиноят процессуал муддатлар, жиноят, процессуал муддатлар, терговга қадар текширув, дастлабки тергов, процессуал ҳаракатлар, жиноят процесси иштирокчилари. Аннотация: В данной статье особое внимание теперь уделено классификации института уголовно-процессуальных сроков, т.е. сроки, непосредственно связанные со стадией судебного разбирательства, или сроки, связанные с мерами пресечения, в случае объединения всех их в единую систему установления мер по установлению познания, научного обоснования. Ключевые слова: уголовно-процессуальные сроки, преступление, процессуальные сроки, предследственное расследование, предварительное следствие, процессуальные действия, участники уголовного процесса. Abstract: In this article, special attention is now paid to the classification of the institution of criminal procedural terms, that is; deadlines directly related to the stage of proceedings or deadlines related to precautionary measures, in the case of combining all these into a single system, establishing measures to establish learning, scientific justification. Key words: criminal procedural terms, crime, procedural terms, investigation prior to investigation, preliminary investigation, procedural actions, participants in criminal proceedings. Давлатимиз ўз мустақиллигини эълон қилганидан сўнг, инсонпарвар демократик ҳуқуқий давлат ва кучли фуқаролик жамиятини барпо этишни мақсад қилди ва бу йўлда мамлакатимизни шакллантиришнинг ўзига хос йўлини танлади. Ўзбекистон Республикасининг Президенти Шавкат Мирзиёев томонидан мамлакатимизда бир қанча мухим ўзгаришлар амалга оширилди. Олиб борилаётган ушбу ислоҳотларнинг асосий мақсади давлатимизда қонун устуворлигини таьминлаш, ҳуқуқий демократик давлатнинг муҳим белгиларидан бири бўлган инсон ҳуқуқларини ҳимоя қилишга қаратилганлиги эьтиборга лойиқдир. Республикамизда жиноят процесси иштирокчиларининг ҳуқуқлари ва қонуний манфаатлари ҳимоя қилинишига оид кафолатларни кучайтириш, жиноят ишларини юритишнинг самарали механизмларини ишлаб чиқиш, жумладан соддалаштирилган тартибда иш юритилишини йўлга қўйишга қаратилган ислоҳотлар амалга оширилмоқда. Сўнгги 8 йил ичида Ўзбкистонда амалга оширилган ҳуқуқий ислоҳатлар доирасида жиноий одил судловни такомиллаштиришга катта аҳамият берилмоқда. Мамлакатимизда шахс манфаатлари, фуқароларнинг мавқеини ҳуқуқий тартибга солиш соҳасида суд ишларини юритиш ва шахс ҳуқуқларига риоя қилиш ва самарадорлигини ошириш муаммолари юқори ўринлардан бирини эгаллайди.