5.24 ZAMONAVIY ISTIQBOLLI BALLASTSIZ YO’LLAR KONSTRUKSIYALARIGA O’TISH - Raxmatov Sh.S. Begmatov N.I. Ergashev U.E. “Temir yo’l muhandisligi” kafedrasi, Toshkent davlat transport universiteti (Innovative technologies in construction Scientific Journal, 2024)
Annotatsiya: Maqolada chet el zamonaviy ballastsiz temir yo’llari turlari, konstruksiyalari, shuningdek, qulay imkoniyatlari va kamchiliklari haqida va ularning batafsil tahlili keltirib o’tilgan. Keyingi yillarda ko‘p uchraydigan yo`lning blokli ballastsiz asosi konstruksiyasining turlari ko‘p: rels alohida tayanchlarga tayanishi yoki yaxlit asosda yotishi; yig‘ma yoki monolit; rels biriktirgichlar yordamida ushlab turish yoki plita ariqchasida mahkamlash. Boshlang‘ich narxini nisbatan kattaligiga qaramasdan (rels-shhpalli panjarali yo‘ldan 2 barobar qimmatroq) ekspluatatsiya sarf-harajatlari miqdori kam bo‘lishi kutiladi. Bundan tashqari ballastsiz yo‘lni yotqizish, tekshirish va ekspluatatsiya qolishga doir chet el tajribasi uni ishonchliligini hamda taxminiy xizmat muddatini 60 yilgacha bo‘lishini ko‘rsatdi.