5.22 RELS KOLEYASIDA ZAMONAVIY YOʻL OʻLCHOVCHI VOSITALARINI QOʻLLASH - Raxmatov Sh.S. Begmatov N.I. Ergashev U.E. “Temir yo’l muhandisligi” kafedrasi, Toshkent davlat transport universiteti (Innovative technologies in construction Scientific Journal, 2024)
Annotatsiya: Maqolada rels koleyasini joriy saqlash jarayonida zamonaviy yo‘l o‘lchovchi vositalar shuningdek, zamonaviy yo‘l o‘lchovchi vagonlardan foydalanish tahlili keltirib o’tilgan. Poyezdlar harakati xavfsizligini ta’minlashda yoʻlni texnik holatini nazorat qilib borish, uni monitoring qilish temir yoʻl masofasining asosiy vazifasi hisoblanadi. Rels koleyasi yo’lning quyidagi 3 ta asosiy parametri bilan xarakterlanadi: Iz kengligi; Bir izning ikkinchi izdan baland pastligi; Rels osti qiyaligi. Yoʻl shabloni yordamida yoʻl va strelka oʻtkazgichning quyidagi parametrlarini oʻlchash mumkin, yani: - iz kengligi (ширина колеи): 1515...1560 mm; - rels izlarining balandlik bo’yicha oʻzaro joylashishi: - 160...+160 mm. Yoʻl oʻlchovchi vositalarning eng oddiy turi bu yoʻl shabloni hisoblanadi.